Bruksanvisning helikopternett - løftenett

Denne bruksanvisningen inneholder viktig informasjon for korrekt bruk, drift og vedlikehold av utstyret som er nevnt her. Helikopternettet brukes til å løfte alle enhetstyper av gods, type pall, esker, container eller lignende. Lasten skal være av sånn art at den ikke under noen omstendigheter skal velte eller ramle av. Godset kan heller ikke ha mindre størrelse enn maskene som er i nettet. Godset kan heller ikke ha spisse/skarpe kanter. Helikopternettet skal ikke benyttes til personløft. Alle personer som er involvert med bruk og vedlikehold av dette utstyret må lese og forstå denne bruksanvisningen før bruk. For å beskytte seg mot risikoen for skader blir det nevnt flere anbefalinger og instruksjoner i denne bruksanvisningen. 

Produsent fraskriver seg alt ansvar i følgende tilfeller:
- Feil bruk av utstyret
- Bruk som strider imot særskilte bestemmelser
- Feil installasjon
- Svikt i vedlikehold og reparasjon
- Modifisering, inngrep eller manipulering av produktet på noen som helst måte
- Om ikke helikopternettet blir brukt i fullstendig overenskomst med gjeldende sikkerhetsforskrifter


Alle disse helikopternettene har en kapasitet (WLL) på 3,5 tonn og alle er laget i 175x175 mm masker.

Type  Kapsitet  Størrelse  Vekt
Blå 3,5t  3x3m  12kg 
Grønn  3,5t 4x4m  18kg 
Gul  3,5t  5x5m  23kg 
Rød  3,5t  6x6m  36kg 

 

Ved arbeid med helikopternett kreves særskilte forsiktighetsregler ettersom løftet skjer i høy høyde og lasten kan falle ut. Risikovurdering må ikke undervurderes.
Tilstrekkelig opplæring er påkrevet av både pilot og anhukere. Tilsvarende om løftenettet benyttes til kranløft.
Laget av polyester og kan brukes i temperaturer mellom -40 og +100 grader Celsius.

 

Les nøye igjennom hele bruksanvisningen før bruk ta vare på denne for senere bruk. Bruksanvisningen skal følges og vektlegges spesielt for et produkt til bruk med helikopter.

 

Helikopternettet er designet for å løfte vekter opp til spesifisert maksimal belastning. Maksimal belastning må ikke overskrides. 

 

Farlige soner
Det er strengt forbudt å passere innenfor løfteanordningens rekkevidde. 
Fare for at gods kan falle ned 
Klemningsfare
Kollisjonsfare 
Ikke løft last når personell befinner seg i faresonen
Ikke gå under hengende last
Operatøren kan først begynne å løfte når han er sikker på at lasten ikke vil velte og at alt personell har forlatt faresonen.

 

Forberedelse
Kalkuler vekten på lasten som skal løftes og sørg for at den ikke overstiger nettets arbeidsbelastning.

Bruk
Helikopternettet skal plasseres på jevnt underlag som vist. Det skal nå foretas inspeksjon av helikopternettet etter punkt om inspeksjon. Lasten legges da midt på nettet. Alle fire løfteøyene skal da monteres i løfteutstyret til helikopteret. Noen ganger er det satt opp en toppring der man monterer på to kroker slik at hver krok tar to øyer på nettet hver, ellers er det også montert på toppring i ett hjørne på nettet og kroker i de resterende tre. Krokene settes da fast i toppringen til helikopternettet før nettet monteres i krok på helikopter.

Anhuker og andre som oppholder seg i nærheten av godset skal benytte nødvendig verneutstyr i forhold til helikopterets rotorvind, støy og løftekrok. Bruk hjelm, vernebriller, hansker og hørselvern. 

 

Kjemikalier
Dette helikopternettet er laget av polyester. Kjemisk påvirkning kan forårsake svekkelse av løfteutstyrets materiale ved angrepspunktet. Dette vises ved at overflatefibrene deler seg opp, og kan plukkes av eller børstes av. Kjemiske angrep kan også øke ved høyere temperaturer. Løsninger med syrer eller alkalier, som normalt er ufarlige, kan bli så konsentrert gjennom fordampning at de kan forårsake skade. Kontakt oss for råd dersom dette forekommer.

Motstandskraften til menneskeskapte fibre oppsummert:

  • Polyamid er praktisk talt upåvirket av alkalier, men polyamid påvirkes av syrer.
  • Polyester påvirkes av syrer, men skades av alkalier.
  • Polypropylen påvirkes i liten grad av syrer og baser.

Infisert løfteutstyr må tas ut av drift umiddelbart.

 

Vedlikehold
- Vask redskapet i rent vann, selv når redskapet bare er skittent, og la det dryppe tørt. Unngå å tørke løfteutstyret i tørketrommel, sentrifuge, oppvarming osv. Videre skal løfteutstyret oppbevares i et tørt miljø og ikke i direkte sollys.
- Hvis løfteutstyret har synlige skader som f.eks. kuttskader i kantene, skade i tverr- eller lengderetning av remmen, defekter i øye eller søm, må ikke redskapet brukes. Du må ikke reparere skader på løfteutstyret selv. Hvis du er i tvil, kontakt oss.

Reparasjoner kan kun utføres av oss. Det skal føres journal over vedlikehold og løpende tilsyn og kontroller.

 

Inspeksjon
Ved inspeksjon av helikopternettet skal det tas hensyn til følgende punkter:

- Legg helikopternettet flatt og kontroller at løfteutstyret er intakt.
- Snu helikopternettet og gjenta prosedyren.

Følgende må tas i betraktning ved inspeksjon
- Det må ikke være kutt eller lignende skader på tapen i nettet.
- Sømmene i alle kryss skal være komplette.
- Etiketten skal være fullstendig og leselig.
- Skader på grunn av varme eller friksjon vises ved at fibrene får et glassaktig utseende og i noen tilfeller smelter fibrene sammen. - Beskyttelseskluten i øynene må ikke være så slitt at du kan se tapen under.
- Ved utskifting av deler, bruk kun originale reservedeler.